Folytatódik a módszertani kerekasztal PDF Nyomtatás E-mail
Hírek
Írta: Administrator   
2014. február 04. kedd, 16:11

2013. december 6-án beszélgettünk első alkalommal arról, hogy szükség volna-e egy kutatás-módszertani vagy más jellegű bevezető könyvre, honlapra, esetleg mindkettőre, amely segíteni a beszédtudományban elindulni szándékozókat az első lépések megtételében. A műhely tagjai és a csatlakozó doktoranduszok, egyetemi hallgatók megbeszélése nyomán a következő koncepció kristályosodott ki:

Szükség van 1. egy alapvetően módszertani kézikönyvre, amely elektronikus és kis példányszámban nyomtatott formában is hozzáférhető, kiindulási alap (vékony), valamint emellett 2. egy honlapra, amelyen hozzáférhetők a hasznos webhelyek, valamint gyakorlásra is alkalmas. Az elektronikus formátum lehetővé teszi, hogy szükséges időközönként frissítsük a tartalmakat.

Az eddigi javaslatok arra vonatkozóan, hogy milyen tartalmak legyenek hozzáférhetők ezeken a helyeken:

1.          A (külföldi) szakirodalomhoz való hozzáférés lehetőségei: milyen adatbázisok vannak, melyik mire jó.

2.          Angol–magyar terminológiai szószedet az egyértelmű értelmezés segítésére (általában is, és a Praathoz külön is).

3.          Linkgyűjtemény.

4.          Dokumentumtár (pl. adatközlői beleegyező nyilatkozat).

5.          Kislexikon.

6.          Beszédelemző online kurzus az alaplépésektől kezdve.

 

A következő megbeszélés időpontja február 14-én 10.30, helyszíne ugyancsak az ELTE Fonetikai Tanszéke, Budapest VIII., Múzeum krt. 4/A, II. em. 251.

 

Néhány áttekinthető anyag itt található (Váradi Violának köszönjük, hogy összegyűjtötte): http://bit.ly/1kM2SKe

 

Várjuk az érdeklődőket 14-én fél 11-kor, és kérjük, hogy ki-ki hozzon magával információkat a fenti és/vagy más forrásokról: mik használhatók, milyen jó gyakorlatokkal találkozott, megfogalmazhatók további javaslatok is.

 
Spontánbeszéd-kutató műhely, Powered by Joomla!